ELMENT FÜLÖP ATTILA

Fülöp Attila 2020.03.08. Klubdélután

Életének 78. évében elhunyt Fülöp Attila a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára és ügyvezető igazgatója.
Evangélikus lelkész családba született, miközben magánúton énekelni tanult, villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott. 1971-ben ösztöndíjasként került az Operaházhoz, majd egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, nem sokkal később elénekelte Taminót és A sevillai borbély Almaviva grófját is majd a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Froh-t és később Mimét. Három évtizedes színpadi karrierje során több tucat emlékezetes karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez. Rendkívüli muzikalitásával minden feladatot megoldott, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.
Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt, 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. Ragyogó diplomáciai érzékkel oldotta meg a legkényesebb ügyeket is. Vitalitása a legutóbbi hónapokban sem hagyta cserben, a közelmúltban még a Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette, éppen olyan felkészültséggel, lelkesedéssel és humorral, mint korábbi feladatai esetében.
Részvétünk a gyászoló családnak!

Szinetár Miklós elnök úr búcsúszavai:

Most értesültem: elment Fülöp Attila.
Pótolhatatlan veszteség.
Az Operaház Pantheonjában a leghasznosabbak és a legfontosabbak között a helye.
Nagyon okos, nagyon művelt, nagyon szellemes ember, aki mindent tudott az Operáról.
És nagyon jó és hű barát!!!
Gyászolom!

 

Papageno.hu nekrológ